Solarshelter Kompaan College Zutphen, 100.000 kWh!

Prachtige fietsenstallingen met zonnepanelen voor Kompaan College Zutphen. Alles draait om de toekomst bij Kompaan College Zutphen. Ze bouwen met leerlingen aan hun toekomst én ze bouwen aan de toekomst van de school met een nieuw schoolgebouw. En daarbij maken ze keuzes die goed zijn voor de toekomst van de planeet. Zo koos Kompaan op het schoolterrein voor mooie, stevige fietsenstallingen met geïntegreerde, cradle-to-cradle gecertificeerde zonnepanelen. E-Ports kreeg de opdracht deze fietsenstalling te ontwerpen, bouwen en operationeel te maken. Een prachtig project, waar we heel trots op zijn!

De wens van Kompaan College

Sinds de zomer van 2023 prijkt er een prachtig nieuwschoolgebouw aan de Coenensparkstraat in Zutphen. Hier volgen alle 800leerlingen van de locaties Wijnhof- en Isendoornstraat van het Kompaan College voortaan hun lessen. En hier zet een groot deel van deze leerlingen dus ook hun fietsen neer. Kompaan College wilde graag duurzame fietsenstallingen. Stevig, zodat ze lang meegaan èn voorzien van 316 geïntegreerde Glas-Glas zonnepanelen. Goed voor 100.000 kWh!

Het was voor Kompaan College belangrijk dat er één partij werd ingeschakeld voor zowel de constructie als de PV-installatie (de zonnepanelen en alles daaromheen). Uiteindelijk gunde Jansman Bouw BV, het bedrijf dat de nieuwbouw realiseerde, de opdracht voor het ontwerp, de bouw en installatie van de zonnefietsenstalling aan E-Ports.

“Veel partijen bieden losse systemen aan. Dat wilden wij niet. Wij zochten een partij die een totaalconcept bood voor de constructie inclusief de PV-installatie”, verklaart Joost Versluis van Jansman Bouw de keuze voor E-Ports, deskundig, persoonlijk en betrokken.

No items found.

De oplossing van E-Ports

Na opdracht zijn we direct gestart met het uitwerken van de definitieve tekeningen, het engineeren van de constructie, fundatie én de zonnepanelen-installatie met omvormers.

De fundatie en staalconstructie

Na het uitvoeren van alle grondwerkzaamheden en het aanleggen van de fundatie, hebben we de staalconstructie gebouwd. Alle staaldelen zijn thermisch verzinkt volgens NEN-EN-ISO 1461. De fietsenstallingen zijn voorzien van hemelwaterafvoer en geïntegreerde kabelgoten.

De daken zijn waterdicht uitgevoerd. De geïntegreerde zonnepanelen hebben een hellingshoek van 10 graden en fungeren als dak. Zo kunnen leerlingen hun fietsen droogstallen en bij regen schuilen in de fietsenstalling.

Beproefde ‘veiligheid’-zonnepanelen, cradle-to-cradle gecertificeerd

Voor de fietsenstallingen van Kompaan kozen we voor Solarwatt Glas-Glas zonnepanelen. Die gebruikten we onder andere ook bij o.a. Van der Valk Hotel Schiphol en Geitenbelang.

Waarom?

  1. Vanwege de veiligheid. Omdat de zonnepanelen in dit project een ‘dak functie’ hebben worden er hoge eisen aan gesteld, ze worden immers bovenhoofds toegepast! Deze zonnepanelen zijn voorzien van ‘1(B)1 veiligheidsglas’ en onderworpen aan de NEN-EN 12600 test voor glas voor gebouwen. Dit betekent dat het glas wel kan breken, maar dat het glas bij breuk bij elkaar wordt gehouden. Bovendien zijn de zonnepanelen getest op brandveiligheid en hebben ze brandklasse A – de hoogst haalbare klasse!
  2. Vanwege de hoge kWh-opbrengst.Bij zowel een carport als een veranda wil je dat het dak zonlicht doorlaat, zodat een open en lichte constructie ontstaat. De achterzijde van het zonnepaneel dient dan transparant te zijn om het zonlicht door te laten. Dat is het geval bij deze glas-glas zonnepanelen, waarbij de achterzijde van glas is in plaats van kunststof. Deze specifieke variant zonnepanelen hebben bovendien een langere levensduur door de langzamere degradatie van zonnecellen, wat de kWh-energieopbrengst van deze panelen door de jaren heen veel hoger maakt. Deze glas-glas zonnepanelen brengen gegarandeerd 25% meer energie op.
  3. Vanwege de cradle-to-cradle certificeringDeze zonnepanelen hebben een zilver-level van de cradle-to-cradle certificering. Een duurzame keuze dus. Het uitgangspunt van C2C Certification® is de hele levenscyclus van een product te onderzoeken en het product te evalueren op basis van zijn milieu- en sociale prestaties. Er wordt hierbij gekeken naar materiaalgezondheid, recycleerbaarheid, energiebeheer & CO₂-uitstoot, watermanagement en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Uiteraard voldoen de meeste onderzochte technische processen niet honderd procent aan het ideaal van een circulaire economie, dus de certificaten worden toegekend op verschillende niveaus: basis, brons, zilver, goud en platina.

Gebouwd om netcongestie te voorkomenHet merendeel van de door ons gebruikte gecertificeerde glas-glas zonnepanelen zijn oost-westgeoriënteerd en voorzien van het BCRG-certificaat (NEN 7120, NTA 8800). Zo kan alle groen opgewekte energie direct benut kan worden. Daarmee voorkom je netcongestie én de groen opgewekte energie wordt beter verspreid over de dag. De opgewekte energie loopt nu vrijwel synchroon met het energieverbruik op het Kompaan College.

Het resultaat

Het Kompaan College is zeer content met de nieuwe fietsenstallingen. Leerlingen, ouders en medewerkers reageren enthousiast en de kWh energie-opbrengst is supergoed!

Wil jij ook een zonnefietsenstalling op je schoolplein of bedrijfsterrein?

Ontdek hoe we het aanpakken of neem contact met ons op. We bespreken graag wat jouw situatie is, wat de investering is als je kiest voor onze solar fietsenstallingen wat dit oplevert voor jouw school of organisatie.  

Offerte aanvragen